بررسی سیستم عامل DEEPIN، پنگوئنی از چین

با افزایش توزیع‌های مختلف از سیستم‌عامل‌های مبتنی بر گنو/لینوکس، در بسیاری از نقاط جهان متخصصان علوم کامپیوتر یا اصطلاحاً گیگ‌ها دست به توسعه‌ی نسخه‌های محلی از این سیستم‌عامل آزاد می‌زنند که تعداد محدودی از آن‌ها با اقبال جهانی مواجه شده و در لیست بیشترین دانلودهای روزانه قرار می‌گیرند. یکی از این سیستم‌عامل‌ها که با طراحی متفاوت نظر بسیاری را به خود جلب کرده است deepin OS است

 DEEPIN توسط گروهی از گیگ‌ها از شهر ووهان چین طراحی و پیشتیبانی می‌شود. اولین نسخه از دیپین سال ۲۰۰۴ منتشر شد، هدف اولیه از طراحی دیپین توزیع سیستم‌عاملی بوده که با زبان‌های شرق آسیا سازگاری داشته باشد، اما طراحان آن فقط به این ویژگی بسنده نکرده‌اند و امروزه دیپین به رابط کاربری زیبای مخصوص و نرم‌افزارهای اختصاصی مجهز شده است، همچنین وجود فروشگاه نرم‌افزاری DEEPIN Store و تفاوت‌های کوچک اما کاربردی آن با دیگر گنو/لینوکس ها سیستم‌عاملی متفاوت، ساده، زیبا و مستحکم برای کاربری روزانه ارائه داده است. 15.1 آخرین نسخه از این سیستم‌عامل است که در سال ۲۰۱۶ منتشر شد، تا کنون دیپین بر پایه‌ی اوبونتو طراحی شده و انتشار می‌یافت اما در آخرین نسخه گیگ‌های چینی تصمیم گرفتند اوبونتو را دور زده و دیپین را مستقیماً بر پایه‌ی Debian منتشر کنند؛ اوبونتو نیز سیستم‌عاملی بر پایه‌ی دبیان است.



نصب و راه اندازی

یکی از مزیت‌های استفاده از سیستم‌عاملی آزاد دانلود، به روز رسانی و پشتیبانی مجانی و کاملاً قانونی از سیستم‌عامل و نرم‌افزارهای آن است. برای دانلود دیپین کافی است به وبسایت این سیستم‌عامل بروید و آخرین نسخه از آن را دریافت کنید. پس از دریافت فایل iso آن را بر روی یک DVD رایت کرده یا به وسیله‌ی یکی از نرم‌افزارهای متعدد موجود فلش دیسک قابل بوت آماده کنید. عموم سیستم‌عامل‌های گنو/لینوکس کم حجم و سبک هستند، دیپین نیز بر همین روال به فضای زیادی برای نصب بر روی هارددیسک نیاز ندارند که این موضوع مخصوصاً برای افرادی که از SSD استفاده می‌کنند جذاب است. در مدت نسبتاً طولانی که از دیپین استفاده کردیم ۲۰ گیگابایت فضای خالی برای نصب آن و تمامی نرم‌افزارهای مورد نیاز کافی بود که چند گیگابایت نیز فضا اضافه آوردیم. اگر رم کامپیوتر شما کمتر از ۸ گیگابایت است حتماً مقداری از فضای هارد را برای کمک به آن اختصاص بدهید، ما یک پارتیشن ۵ گیگابایتی را برای کمک به ۴ گیگابایت رم در نظر گرفتیم که بعداً متوجه شدیم اگر این مقدار کمتر بود هم مشکلی پیش نمی‌آمد. پس روی هم یک پارتیشن ۲۰ گیگابایتی با فرمت ext4 برای نصب سیستم‌عامل و ۵ گیگابایت با فرمت swap به عنوان رم مجازی به دیپین اختصاص دادیم. بر خلاف اوبونتو، دیپین نسخه‌ی لایو نیست و نمی‌توانید قبل از نصب آن را امتحان کنید، اما مراحل نصب آن بسیار ساده سریع و فقط با چند کلید است. در هنگام نصب می‌توانید عملیات ساخت پارتیشن را انجام دهید، کافی است پارتیشن ext4 و swap را هنگام نصب ساخته یا قبل از نصب آماده کنید، حال فقط بر روی پارتیشن ext4 کلیک کنید تا باقی مراحل نصب سیستم‌عامل به صورت اتوماتیک انجام شود؛ پس از نصب در منوی بوت می‌توانید بین دیپین یا سیستم‌عامل پیش از آن مثلاً ویندوز ۱۰ یکی را انتخاب کرده و وارد آن شوید.

پس از نصب با محیط کاربری مدرن دیپین مواجه می‌شوید، اگرچه در نگاه اول بسیار شبیه به سیستم‌عامل مک اپل به نظر میرسد اما در ادامه‌ی کار متوجه تفاوت‌ها خواهید شد. به روز رسانی و نصب درایورهای سخت‌افزاری اولین کاری است که پس از نصب هر سیستم‌عاملی نیاز به انجام آن است، خوشبختانه با نصب دیپین تمامی سخت‌افزار لپ‌تاپ ما به خوبی شناخته شد و نیاز به نصب درایور نداشتیم، همچنین کدک‌های صوتی و تصویری به خوبی پشتیبانی می‌شوند و پلیر پیش‌فرض تمام ویدئو و موزیک‌های آرشیو ما را به خوبی پخش کرد؛ می‌توان گفت دیپین بدون نصب هیچ بسته‌ی اضافی سیستم‌عامل کاملی برای کاربردهای مالتی مدیا است. پس از مدتی وصل بودن به اینترنت دیپین اجازه‌ی به روزرسانی می‌خواهد که با دانلود چیزی در حدود ۴۰۰ مگابایت سیستم‌عامل و نرم‌افزارهای آن به آخرین نسخه به روز رسانی شدند.
رابط کاربری

رابط کاربری دیپین بر پایه‌ی گنوم ۳.۱۸ بنا شده است و به ۳.۲۰ ارتقا می‌یابد، پس بسیاری از امکانات آخرین نسخه از رابط کاربری گنوم به این سیستم‌عامل نیز به ارث رسیده است. پس از نصب با دسکتاپ مدرنی که شبیه به دسکتاپ سیستم‌عامل مک است مواجه می‌شویم با این تفاوت که نوار بالای صفحه حدف شده است و دیپین تمام آن امکانات را به داک انتقال داده است. خبر خوب اینکه طراحان خوش ذوق دیپین مجموعه‌ای از تصاویر پس زمینه‌ی بسیار زیبا را برای این سیستم‌عامل در نظر گرفته‌اند که می‌تواند اکثر سلیقه‌ها را راضی کند، جالب اینکه مسابقه‌ای برای طراحی Wallpaper در وبسایت این شرکت انجام شده است و زحمت بسیاری از این تصاویر را کاربران این سیستم‌عامل کشیده‌اند. داک متشکل از دو گروه از آیکون‌ها است، یکی آیکون‌هایی که به طور معمول نرم‌افزاری را اجرا می‌کنند و دیگری آیکون‌های که به صورت زنده وضعیتی از سیستم را نمایش می‌دهند، مثلاً آیکون ساعت زمان را نشان می‌دهد همچنین با قرار گرفتن موس بر روی آن تقویم را نشان داده و با کلیک بخش تنظیمات زمان سیستم‌عامل باز می‌شود، ایده‌ی ایکون‌های زنده را در ios هم می‌توانید ببینید.

اگر از این محیط کاربری راضی نبودید و یا بخواهید رابط کاربری آشناتری را تجربه کنید کافی است بر روی داک راست کلیک کنید و گزینه‌ی Efficient mode را انتخاب کنید. در این حالت دو آیکون Computer و Trash بر روی دسکتاپ ظاهر می‌شوند و داک جای خود را به نوار کابری آشنایی می‌دهد که شبیه به آن را مدت‌ها است در ویندوز دیده‌ایم. بر روی این تسکبار سه آیکون همیشگی وجود دارد و می‌توانید نرم‌افزارهای پر کاربرد خود را به آن اضافه کنید. در سمت راست تسکبار یعنی Notification Area با قرار گرفتن موس بر روی آیکون‌ها می‌توانید به عنوان مثال حجم صدا را تنظیم کرده و یا اتصال به شبکه را تغییر دهید و با کلید بر روی هر آیکون تنظیمات بیشتر مشخص می‌شود.

جمع‌بندی

DEEPIN یکی از زیباترین نسخه‌های گنو/لینوکس با آیکون‌های درخشان، رابط کاربری خلوت و زیبا، و هسته‌ای سبک، به روز و قدرتمند است. به محض نصب می‌توانید از تمام امکانات آن استفاده کنید و یکی از معدودترین سیستم‌عامل‌هایی است که بدون ارتباط با شبکه و یا نصب هیچ پکیجی سخت‌افزار را به خوبی می‌شناسد و از تمامی فرمت‌های مولتی مدیا به طور پیشفرض پشتیبانی می‌کند. به لطف فروشگاه نرم‌افزاری دیپین نصب و به روزرسانی نرم‌افزارها بسیار ساده شده است و برای افرادی که دانش و یا وقت نصب و راه‌اندازی نرم‌افزارها را ندارند دیپین انتخاب بسیار خوبی است، همچنین محیط کاربری آشنای آن کار را برای افرادی که آشنایی قبلی با گنو/لینوکس ندارند ساده کرده است. باگ‌های گفته شده نقطه‌ی ضعف دیپین در برابر سیستم‌عامل پرکاربری مانند اوبونتو است و اگر این مشکلات برطرف شود به نظر می‌رسد دیپین بتواند به عنوان یکی از بهترین انتخاب‌ها مطرح شود.

منبع: زومیت